ראשי > תחומי עיסוק > הסכמים במשפחה >
הסכם מתנה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
לפי חוק המתנה סעיף 2, מתנה נגמרת בהקניית דבר המתנה על ידי הנותן למקבל תוך הסכמה ביניהם שהדבר ניתן במתנה, כלומר בחינם.
מתנה יכולה להיות – כסף, טובין, נכסים וכדומה.
כאשר מדובר בנכס מקרקעין שמועבר במתנה – העסקה טעונה רישום הנכס בטאבו, כאשר ההעברה לא נסתיימה ברישום – רואים את העסקה כהתחייבות חוזית לעשות עסקה או להעניק מתנה.
כאשר מעביר המתנה אינו הבעלים הרשום של המקרקעין, אלא הוא בעל הזכות לקבל רישום בבוא העת, ורשומה לטובתו הערת אזהרה, הרי שבהעבירו זכות זו לאחר הוא מעביר את כל הזכויות שיש לו ומי שהופך להיות בעל הזכות תחתיו הוא מקבל המתנה.
סעיף 6 לחוק המתנה מפרט את אופן העברת המתנה בין נותן המתנה למקבל המתנה, שכן הבעלות עוברת למקבל במסירת הדבר לידו או במסירת מסמך לידו המזכה אותו לקבלו, ואם היה הדבר כבר אצל מקבל המתנה, ההעברה לכאורה מתבצעת בהודעת נותן המתנה על המתנה.
ומה קורה אם נותן המתנה רוצה לחזור בו מההתחייבות ליתן מתנה?
החוק מאפשר לנותן המתנה לחזור בו מההתחייבות ליתן מתנה, אלא אם נותן המתנה ויתר על זכות זו בהסכם, במקרים שמקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, מקבל המתנה מתנהג באופן מחפיר כלפי נותן המתנה ומצבו הכלכלי של נותן המתנה השתנה לרעה, וזאת כל עוד היא לא ניתנה בפועל.
למשל, אם מדובר בדירה שנתנו הורים לבנם במתנה, והדירה כבר נרשמה על שמו בטאבו, הם לא יוכלו לחזור בהם גם אם בנם נוהג כלפיהם בצורה מחפירה ומקוממת. במקרה כזה, על ההורים לנקוט בדרכים אחרות וזאת באמצעות ביטול חוזה המתנה מכוח העילות הקבועות בחוק החוזים כגון עושק, כפייה, טעות או הטעייה.
לעומת זאת, במקרה אחר, אלמנה החליטה להעביר לאחד מבניה משק במושב במתנה. השניים חתמו על הסכם מתנה שנערך על ידי עו"ד ואף על ייפוי כוח בלתי חוזר לטובת עו"ד שיוכל להשלים את העסקה ברישום בטאבו, העסקה נערכה ודווחה לרשויות כדין. לימים, התחרטה האלמנה והגישה תביעה נגד בנו בטענה כי מאז שהעניקה לו את המשק הוא החל להתייחס כלפיה באופן מחפיר ולכן היא מעוניינת לחזור בה מעסקת המתנה. הבן, כמובן, הכחיש את טענת האם וטען שהיא מנועה מלהתחרט כי איחרה את המועד וכי היא כבר חתמה על ייפוי הכוח והוא השקיע כספים רבים במשק. אלא שזכויות הבן במשק עוד לא נרשמו ברשות מקרקעי ישראל, כלומר מדובר רק בהתחייבות לתת מתנה, לפיכך, בית המשפט החליט לקבל את תביעת האם ונקבע כי הבן יפנה את המשק כנגד קבלת פיצוי מהאם על השקעותיו.
לפיכך, חשוב לערוך הסכם מתנה – בנוסף לתצהירי העברה ללא תמורה – ולהגדיר בהסכם המתנה את הנסיבות שבעטיין ניתנה המתנה ולקבוע במפורש את התנאים שמאפשרים לנותן המתנה לחזור בו מהעסקה, כגון – שההורה ימשיך להתגורר בדירה עד מותו ללא הפרעה, שההורה יהיה זכאי לקבל את דמי השכירות כל עוד הוא בחיים במקרה שהוא יעבור לבית אבות, שמקבל המתנה לא יהיה רשאי למכור ו/או לשעבד את הדירה ללא קבלת אישור בכתב ומראש מנותן המתנה, ואף שקבלת המתנה מותנית בכך שמקבל המתנה ידאג לו בעת זקנה (כלומר, יטפל בו, ידאג לאירוח חברה, רכישת תרופות ועוד).
מטעם זה, חשוב לערוך הסכם מתנה אצל עו"ד מומחה, אשר יכלול את כל האופציות האפשרויות לחזרה מהמתנה כדי שלנותן המתנה תהיה שליטה על המתנה ושלוות נפש כי הוא העניק את המתנה לאדם ראוי, כדי שאם ייווכח שהוא טעה – הוא יוכל להחזיר את הנכס לידיו ללא קושי גם אם יידרש לערב את בית המשפט.
אולי יעניין אותך גם…
העברת כספים בין הורה לילד – הלוואה או מתנה?
בימינו זוגות צעירים נקלעים לקושי רב ברכישת דירה עבורם, והורים רבים מסייעים לילדיהם לרכוש דירה ומעניקים להם הלוואה לצורך כך. לא פעם הורים שנתנו הלוואה לילדיהם מתוך רצון כן לעזור להם, עשו כן מתוך הבנה כי ההלוואה תוחזר להם ביום מן הימים, אולם לא אחת קורה כי הילדים לא...
למה צריך לחתום על הסכם ממון והסכם חיים משותפים?
ישנם אנשים שרואים בעצם ההצעה לחתימה על הסכם ממון (לנשואים או לזוגות שעומדים להינשא) והסכם חיים משותפים (לידועים בציבור) כפגיעה באמון בבן הזוג
למה חשוב לערוך הסכם ממון אצל עו"ד מומחה?
זוגות רבים המבקשים לערוך הסכם ממון מחפשים הסכם ממון סטנדרטי מהאינטרנט, ולא מבינים כי…
מידע משפטי
המידע המופיע באתר אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כלשהם או הימנעות מהם. קריאת המידע באתר אינה מהווה תחליף לפניה לעורך דין המתמחה בתחום ספציפי נדרש בטרם נקיטת בהליך כלשהו או נקיטת פעולה כלשהי או הימנעות מהם. כול המסתמך על האמור לעיל עושה זאת על אחריותו בלבד.