fbpx
בחרו עמוד

הסכם הורות

 

תחומי עיסוק

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

המונח "הורות משותפת" מתייחס למודל משפחתי חדש יחסית, בו בני או בנות זוג שאינם חיים יחד ואינם חולקים משק בית משותף מחליטים להביא יחד ילד לעולם ולגדל אותו באופן משותף. מבנה משפחתי זה מאפשר לזוגות חד מיניים, או לרווקים ורווקות שאינם נמצאים בזוגיות, להגשים את חלום ההורות.

הורות משותפת היא לרוב כזו, שבין שני אנשים זרים, עם ערכים ותפישות עולם שונות שלא חיים בזוגיות ביניהם. עובדה זו עשויה להוות מכשול בדרך להורות המיוחלת וקרקע פורייה לקונפליקטים.

לכן, הפתרון הוא עריכת הסכם הורות שיאפשר לזוגות לבנות יחדיו חזון משותף באשר לאחריותם ההורית כלפי הילד וחלוקת הנטל ביניהם, כדי למנוע קונפליקטים ואי הבנות בעתיד.

מסגרת נוספת העשויה לשמש בסיס להסכם הורות הינה כאשר אישה או איש החיים עם בן זוג מאותו המין מחליטים ליצור קשר להורות משותפת עם בן/בת המין השני ולהביא יחד ילד לעולם (בדרך כלל שני גברים החיים יחד כבני זוג יוצרים שותפות הורית עם אישה שתהרה מאחד מהם ילד משותף). במקרה זה רק אחד מהגברים הוא ההורה הביולוגי של הילד, ואילו לגבר השני אין כל זיקה משפטית לילד.

במקרה שאין שני הורים ביולוגיים רשומים – במקרים רבים מבקש בן הזוג של ההורה הביולוגי לאמץ את הילד של בן זוגו. בדרך זו הוא מבטיח את חובותיו וזכויותיו כלפי הילד לרבות במקרה של פרידה. אולם מאחר שהליך האימוץ היא ארוך ובירוקרטי – ניתן כפתרון ביניים עד לסיומו של הליך האימוץ לקבל מעמד רשמי בחייו של הילד באמצעות עריכת הסכם הורות בין בני הזוג, המבטיח כי ההורה אשר אינו ההורה הביולוגי ימשיך לכלכל את הילד וימשיך להיפגש עימו.

הסכם הורות כולל בתוכו את כל ההסדרים הנדרשים לצורך גידול וחינוך ילד בהורות משותפת כגון: שם הילד (במקרה שבני הזוג ירצו שם משפחה שונה משל אימו כקבוע על פי חוק השמות), אחריות הורית, הסדרי שהייה, מזונות, חינוך, ואף הוראות לזמן ההיריון עוד בטרם הגיח התינוק לעולם. כך למשל, ניתן לקבוע בהסכם כי על האישה ליידע את האב המיועד על הבדיקות הרפואיות שעליה לבצע במהלך ההיריון ותוצאותיהן, ניתן לחייב השתתפות כספית בהוצאות הבדיקות, ולקבוע את תנאי קבלת החלטה במקרה של הפלות ומומים ביילוד חלילה.

חשוב לציין לעניין ההפלה – כי המוסכם בהסכם הורות לגבי התנאים להפלה מהווה רק גמירות דעת של הצדדים, ואין בו כדי לגבור על זכות הבלעדית של האישה להחליט באשר לביצוע פעולות פולשניות כהפלה באם לאו.

גם הסכם ההורות – בין שהוא נערך בין בני זוג ממין שונה ובין מאותו מין – מחייב את אישור בית המשפט על מנת שיקבל תוקף משפטי. לשם כך, יש להמתין שהילד יוולד ורק לאחר מכן לפנות לבית המשפט.

אולי יעניין אותך גם…

העברת כספים בין הורה לילד – הלוואה או מתנה?

העברת כספים בין הורה לילד – הלוואה או מתנה?

בימינו זוגות צעירים נקלעים לקושי רב ברכישת דירה עבורם, והורים רבים מסייעים לילדיהם לרכוש דירה ומעניקים להם הלוואה לצורך כך. לא פעם הורים שנתנו הלוואה לילדיהם מתוך רצון כן לעזור להם, עשו כן מתוך הבנה כי ההלוואה תוחזר להם ביום מן הימים, אולם לא אחת קורה כי הילדים לא...

מידע משפטי

המידע המופיע באתר אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כלשהם או הימנעות מהם. קריאת המידע באתר אינה מהווה תחליף לפניה לעורך דין המתמחה בתחום ספציפי נדרש בטרם נקיטת בהליך כלשהו או נקיטת פעולה כלשהי או הימנעות מהם. כול המסתמך על האמור לעיל עושה זאת על אחריותו בלבד.

Share This
דילוג לתוכן