fbpx
בחרו עמוד

הסכם ממון

 

תחומי עיסוק

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג – 1973 הוא החוק המסדיר את היחסים הרכושיים שיחולו בין בני זוג נשואים לאחר התאריך 1.1.1974 במקרה של פטירה או גירושין.

החוק הנ"ל קובע, כי בעת פטירה או גירושין זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית מהנכסים המשותפים שצברו במהלך נישואיהם לרבות דירות, רכבים, תוכניות חסכון, חשבונות בנק, קרנות פנסיה, בעלות על עסקים ועוד, ואין זה משנה כמה כל אחד מהם השקיע ברכוש ועל שם מי נרשם הרכוש.

אולם, במקרה של פרידה ישנם נכסים מסוימים שלא יתחלקו בין בני הזוג לפי החוק כגון: רכוש שנצבר טרם הנישואין, מתנות וירושות שכל אחד מהצדדים קיבל במהלך הנישואין, גימלה מהמוסד לביטוח לאומי ופיצויים בשל נזקי גוף (כמו קצבת נכות), ונכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששווים לא יתחלק ביניהם.

באשר לזוגות שהתחתנו לפני התאריך 1.1.1974 חלה "חזקת השיתוף" לפיה כל הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג במהלך החיים המשותפים ואף לפני כן יהא רכוש משותף לשניהם בחלקים שווים.

אם זוג נשוי מעוניין להסדיר את חלוקת הרכוש באופן שונה מהקבוע בחוק למשל שנכסים שנצברו במהלך הנישואין יהיו שייכים לכל אחד בנפרד במקרה של פרידה ולא יחולקו על פי כללי החוק, עליהם לעשות זאת בצורה מפורשת על ידי הסכם ממון, אשר יגבר על הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג.

אולם, חשוב לציין, כי ישנן סיבות נוספות שחשוב לערוך הסכם ממון, כפי שניתן לראות  במאמרי: "למה צריך הסכם ממון?".

רצוי שבני זוג יערכו את הסכם הממון לפני נישואיהם (הסכם קדם נישואין), אולם ניתן גם במהלך הנישואים. ככל שהשתנו נסיבות חיי בני הזוג והם מבקשים לשנות את ההסכם עליו הם חתמו יהיה עליהם לשנות את ההסכם עליו הם חתמו ולאשר את השינוי שהם ערכו בהסכם.

לגבי זוגות שערכו הסכם טרום נישואים לפני שנישאו, ניתן לאשר את ההסכם אצל נוטריון ואין חובה לאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי של בני הזוג. אולם, מומלץ לאשר בפני בית המשפט או בבית הדין כי יותר קשה יהיה לטעון שבית המשפט/הדין טעה באישורו את ההסכם מאשר עו"ד נוטריון, במקרה שאחד הצדדים יטען כנגד תוקפו של הסכם הממון לאחר אישורו.

הסכם שנערך לאחר שבני הזוג נישאו, צריך לקבל אישור של בית המשפט לענייני משפחה, או בית דין רבני.

הסכם שנערך כראוי ואושר כנדרש מבטל כל הסכם אחר אשר נחתם בעבר בין בני הזוג, אולם אין בכוחו של ההסכם לסתור הסכמים אשר נערכו מול גורמים שלישיים (למשל הסכם שכירות).

כאן המקום להבהיר כי המטרה של אישור ההסכם היא כדי לוודא שכל אחד מהצדדים מודע להוראות השונות של ההסכם, מודע להשלכות של הסעיפים השונים בהסכם, מודע לתוצאות של הנייר עליו חתם, ומסכים להם בלב שלם. כאשר אישור שכזה לא נעשה – אין תוקף להסכם. כאילו אין הסכם.

חשוב לציין, הסכם ממון אינו תחליף לצוואה!, כי הסכם ממון קובע כיצד יחולקו הנכסים של בני זוג בינם לבין עצמם, ובכך קובע מהו היקף העיזבון של כל אחד מבני הזוג, ואילו צוואה קובעת כיצד יחולק אותו עיזבון. בכל מקרה, הצוואה היא מסמך משלים להסכם ממון ואין די בעריכת הסכם ממון לקביעת עתידו של הרכוש לאחר פטירתנו. לכן מומלץ ורצוי לערוך הסכם ממון וצוואה בו זמנית שיהיו מתואמים זה לזה.

אולי יעניין אותך גם…

העברת כספים בין הורה לילד – הלוואה או מתנה?

העברת כספים בין הורה לילד – הלוואה או מתנה?

בימינו זוגות צעירים נקלעים לקושי רב ברכישת דירה עבורם, והורים רבים מסייעים לילדיהם לרכוש דירה ומעניקים להם הלוואה לצורך כך. לא פעם הורים שנתנו הלוואה לילדיהם מתוך רצון כן לעזור להם, עשו כן מתוך הבנה כי ההלוואה תוחזר להם ביום מן הימים, אולם לא אחת קורה כי הילדים לא...

מידע משפטי

המידע המופיע באתר אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כלשהם או הימנעות מהם. קריאת המידע באתר אינה מהווה תחליף לפניה לעורך דין המתמחה בתחום ספציפי נדרש בטרם נקיטת בהליך כלשהו או נקיטת פעולה כלשהי או הימנעות מהם. כול המסתמך על האמור לעיל עושה זאת על אחריותו בלבד.

Share This
דילוג לתוכן