עד היום ידענו שכאשר אדם מאבד את צלילות דעתו בית המשפט ממנה לו אפוטרופוס לגוף או לרכוש או שניהם יחדיו, הכל לפי שיקול דעתו של בית המשפט. לאחרונה שמענו על כלי חדש ששמו "ייפוי כוח מתמשך" המהווה חלופה לאפוטרופסות.
מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין אפוטרופסות? מה עדיף יותר, ייפוי כוח מתמשך או אפוטרופסות? – תוכלו לקרוא במאמרי שלהלן.
- לאדם יש יכולת שליטה לגבי זהות המיופה כוח מטעמו באמצעות ייפוי כוח מתמשך – לאדם קיימת האפשרות להחליט, בשעה שהוא צלול בדעתו, מי יהיה המיופה כוח מטעמו שיחליט עבורו החלטות בשלושה נושאים: עניינים הרכושיים, האישיים והרפואיים או רק לחלקם של האדם הממנה כאשר יקרה חלילה אירוע מסוים בו לא יהיה מסוגל להבין בדבר בעתיד. הממנה אף יכול למנות מספר מיופי כוח ואף מיופהכוח חליפי אם מיופה הכוח הראשון שמינה לא יהיה מסוגל לבצע את תפקידו. קביעה זו מונעת מריבות ופרשנויות.
למעשה, במסגרת ייפוי הכוח המתמשך מתאפשר לממנה היכולת לתכנן את עתידו כרצונו מבלי שתהיה לקרוביו או לבית המשפט השפעה על זהות מיופה הכוח ופעולותיו.
לעומת זאת באפוטרופסות – בית המשפט הוא זה שמחליט מי יהיה האפוטרופוס לאחר שמוגשת בקשה למתן צו מינוי אפוטרופוס בצירוף תעודה רפואית של האדם שמבוקש למנות לו אפוטרופוס והסכמות של קרוביו לאפוטרופוס המוצע.
במקרה של מחלוקת משפחתית לגבי זהות האפוטרופוס ועל היקף סמכותו – בית המשפט מתערב ואף עלול למנות אדם זר או עמותה כאפוטרופוס לגוף ולרכוש בניגוד לרצונו של האדם שמבקשים למנות לו אפוטרופוס (ואף לפעמים בניגוד לרצונם של חלק מהקרובים), כאשר על המשפחה לשלם עבור שכר טרחתו של אותו אדם זר/עמותה (בשונה מבני משפחה המשמשים כאפוטרופוס אשר לא גובים תשלום כנהוג ומקובל).
- האדם יכול להכתיב למיופה כוח מטעמו כיצד יראה עתידו באמצעות עריכת ייפוי כוח מתמשך – כיום האדם יכול לשלוט על עתידו ולקבוע הנחיות וכלליםכיצד יראה עתידו האישי, הרכושי והרפואי, ולקבוע מה יהיו סמכויותיו של מיופה הכוח ומה המגבלות שיחולו עליו ועוד.
כך למשל, ניתן לקבוע בייפוי כוח המתמשך כי הרופא הקבוע ימשיך לטפל בו או כי הוא לא יועבר לבית אבות סיעודי, או כי האדם יטוס לחו"ל עם משפחתו, או כי יממן את הלימודים האקדמאיים של הנכדים ועוד. הדבר חשוב בעיקר במקרה של הורים לילדים מעל גיל 18 שהם ממשיכים לתמוך בהם כלכלית מסיבות שונות כגון אוטיזם או פגיעות נפשיות או סתם כי הם רוצים לתמוך בילדם כלכלית – הדבר ניתן להיעשות במסגרת מתן הוראה מיוחדת במסגרת ייפוי הכוח המתמשך.
לעומת זאת, במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט אין לאדם שליטה לא על זהות המינוי ולא על ההחלטות – כל הנושאים בהחלטתו של האפוטרופוס שמונה.
במקרה של המשך תמיכה כלכלית בילד בגיר שמונה לו אפוטרופוס – הדבר תלוי בהחלטת בית המשפט אם להמשיך את התשלומים, אשר בדרך כלל לא מאפשר זאת. הוצאות חריגות כגון נסיעה לחו"ל או מתנת יום הולדת ללימודים או עזרה בלימודים אקדמאיים צריכות להיות מאושרות על ידי בית המשפט לאחר מתן צו מינוי אפוטרופוס, ולכן האפוטרופוס לא בהכרח יכול לאפשר רמת חיים מאוד גבוהה, גם אם האדם שמונה לו אפוטרופוס היה רגיל לרמת גבוהה לפני שניתן צו המינוי.
- אין צורך בפנייה לבית המשפט בייפוי כוח מתמשך – ייפוי כוח מתמשך אינו מצריך פניה לבית משפטבניגוד להליך למינוי אפוטרופוס שמחויב בפניה לבית משפט לענייני משפחה.
- אין חובת דיווח לאפוטרופוס הכללי בייפוי כוח מתמשך – בייפוי כוח מתמשך אין חובת דיווח לאפוטרופוס הכללי. לעומת זאת, במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט קיימת חובהלהגיש לאפוטרופוס הכללי דו"ח על מצבת הנכסים של האדם שמונה לו אפוטרופוס וכן דו"חות תקופתיים המפרטים את היקף ההוצאות וההכנסות. חלק מהאנשים עורכים את הדו"ח וחלקם נעזרים בעו"ד ובכך מגדילים את הוצאותיהם הכספיות.
- השירות בהגשת ייפוי כוח מתמשך אינו כרוך בתשלום אגרה כעת, ולעומת זאת בהליך האפוטרופסות יש צורך בתשלום אגרות של כמה אלפים בגין הגשת הבקשה למינוי אפוטרופוס, בדיקת פרטה, ביקורת דו"ח כספי ועוד (האמור הינו נכון ליום כתיבת מאמרי).
- בייפוי כוח מתמשך יש צורך בשירותיו של עו"ד שקיבל הסמכה מיוחדת על ידי האפוטרופוס הכללי, משרד המשפטים.
ההבדל ביניהם הוא שאת ייפוי כוח המתמשך ניתן יכול לערוך כיום בנחת, ואילו לגבי מינוי אפוטרופוס יצטרכו בני המשפחה בשלב הקושי וההתמודדות עם המצב הרפואי הפתאומי אליו נקלע יקיריהם להיעזר בשירותיו של עו"ד שיפנה עבורם לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס, ומאותו רגע ואילך להתנהל מול האפוטרופוס הכללי ובית המשפט.
מה עדיף יותר, ייפוי כוח מתמשך או אפוטרופסות? – רוב האנשים מעדיפים לקבל החלטות על חייהם כראות עיניהם, מאשר שבית המשפט יחליט עבורם בשעת משבר. אז תחשבו לבד מה עדיף.
עורכת דין איילת בדני הינה מראשוני עורכי הדין שעברו את ההכשרה מטעם האפוטרופוס הכללי ומוסמכת להחתים על ייפויי כוח מתמשך.
המאמר נערך בחודש דצמבר 2018.
המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.
© כל הזכויות שמורות לעו"ד איילת בדני. אין להעתיק, להפיץ, להציג בפומבי או למסור לצד שלישי כל חלק מן הנ"ל בלא קבלת הסכמתה של המחברת בכתב ומראש.
האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום.
ניתן לתאם לפגישת יעוץ ללא התחייבות – איילת בדני, עו"ד ומגשרת בתחום המשפחה, ירושה ומקרקעין משנת 2002, מוסמכת לעריכת ייפוי כוח מתמשך.
אולי יעניין אותך גם…
ייפוי כוח מתמשך: כיום ניתן לקבוע בעצמנו מי ידאג לנו בעתיד
עד לאחרונה – אדם שאיבד את צלילות דעתו ויכולתו לקבל החלטות…
מידע משפטי
המידע המופיע באתר אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כלשהם או הימנעות מהם. קריאת המידע באתר אינה מהווה תחליף לפניה לעורך דין המתמחה בתחום ספציפי נדרש בטרם נקיטת בהליך כלשהו או נקיטת פעולה כלשהי או הימנעות מהם. כול המסתמך על האמור לעיל עושה זאת על אחריותו בלבד.