fbpx
בחרו עמוד

צוואה הדדית

 

תחומי עיסוק

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

צוואה הדדית היא צוואות שערכו בני זוג, כאשר הוראותיה מבוססות או נסמכות על הוראות בן הזוג האחר. צוואות הדדיות תהיינה גם משותפות, שעה שהוראותיהן הן תוצאה של החלטה משותפת של בני הזוג.

לדוגמא, בעל יכול לצוות את כל רכושו לאשתו במותו, כאשר הוא יודע שאשתו הכינה צוואה שבה היא מורישה לו את כל רכושה במותה, בני הזוג יכולים לקבוע שרק לאחר מות האחרון מביניהם יעבור רכושם לילדים (לרבות לילדיהם הקטינים עם הוראות מיוחדות).

במקרה שלא עורכים צוואה ואחד הצדדים נפטר – אזי חלוקת הרכוש היא לפי חוק הירושה – 50% לבן הזוג שנותר בחיים ו 50% לילדים בחלקים שווים ביניהם. דהיינו – הילדים הם שותפים בעלים לכל דבר ועניין ברכוש שיכול לכלול בתוכו את דירת המגורים בהם מתגורר בן הזוג שנותר בחיים. ומכוח היותם בעלים במקרקעין – הם זכאים על פי החוק לפירוק השיתוף במקרקעין, דהיינו – יש להם זכות למכור את דירת המגורים הנ"ל ולפנות מהדירה את בן הזוג שנותר בחיים.

במקרים אלו "צוואה הדדית" יכולה למנוע מצב שבו אלמן או אלמנה שנותרו בחיים, יאלצו להתפנות מדירתם, כי הילדים היורשים האחרים יבקשו למכור את הדירה ולקבל את חלקם, או למנוע חלוקת כספים בבנק.

יותר מכך, במקרה שאחד היורשים נקלע לחובות עד כדי כך שנושיו הגישו נגדו בקשה לחדלות פרעון (פשיטת רגל) וגילו שיש לו חלק בדירת מקרקעין, הרי שגם הנושים זכאים לבקש פירוק שיתוף בדירה כדי לגבות את חובם, וגם במקרה זה בן הזוג שנותר בחיים עלול למצוא את עצמו מאבד את דירתו.

לפיכך, צוואה הדדית יכולה לא רק למנוע פירוק שיתוף על ידי הילדים היורשים האחרים, אלא גם למנוע פירוק שיתוף על ידי נושיהם, היכולים לבקש לפרק את השיתוף בנכס כדי לגבות את חובם, ככל שאחד מהיורשים נקלע לחובות.

במקרה שלבני הזוג יש ילדים קטינים – הרי שבהיעדר צוואה הדדית הילדים הקטינים הינם יורשים של מחצית מהזכויות של בן הזוג שנפטר, ובן הזוג שנותר בחיים יצטרך לפנות בבקשות לבית המשפט במקרה שיצטרך למכור את דירת המגורים או כל פעולה  שיבקש לבצע ברכושם והוא יצטרך למצוא פתרונות ראויים בעיני בית המשפט כדי להבטיח את רכושם של הקטינים.

יתירה מכך, רק בצוואה הדדית ניתן להבטיח שבן הזוג שיוותר בחיים לא יעביר חלק מהרכוש המיועד לילדים לבן/ת זוג חדש/ה שלה/ו בעתיד.

יכולת הביטול של הצוואות ההדדיות מוגבלת על פי הוראות החוק, לכן בני הזוג יכולים לקבוע בצוואה אפשרויות אחרות לביטול הצוואה. עוד יכולים בני הזוג לקבוע בצוואה את רצונם כי בן הזוג הנותר בחיים יהיה רשאי לעשות במה שקיבל כראות עיניו, או לקבוע הוראות המגבילות את בן הזוג שנותר בחיים מלעשות פעולות מסוימות בעיזבון כדי שהרכוש לא יגיע לידי בן/ת זוג חדש/ לחיים.

צוואה הינו נושא מורכב, וצוואה הדדית בפרט, ולכן מומלץ לערוך צוואה אך ורק אצל עו"ד מומחה בתחום ירושות וצוואות, אשר יוכל להתאים לפי צרכיכם את הצוואה הספציפית המתאימה לכם.

צוואה הדדית יכולה להיעשות בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד משותף.

ניתן להשאיר צוואה אצל עו"ד שערך את הצוואה או להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושה בנוכחות שני הצדדים.

למידע נוסף – ראו מאמרי "למה חשוב לחתום על צוואה?".

אולי יעניין אותך גם…

מידע משפטי

המידע המופיע באתר אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כלשהם או הימנעות מהם. קריאת המידע באתר אינה מהווה תחליף לפניה לעורך דין המתמחה בתחום ספציפי נדרש בטרם נקיטת בהליך כלשהו או נקיטת פעולה כלשהי או הימנעות מהם. כול המסתמך על האמור לעיל עושה זאת על אחריותו בלבד.

Share This
דילוג לתוכן